Bel 06-21486848

Dak- en Leibomen

Iedereen kent waarschijnlijk wel de bekende leilinde en dakplataan. Tegenwoordig zijn er nog veel meer prachtige dak- en leibomen verkrijgbaar. De leibomen maken wij zelf, dus van een aantal soorten zijn meerdere gewenste maten en stamhoogtes verkrijgbaar.

 

Leilinde

De leilinde is één van de meest bekende leibomen. Meestal met 4 etages maar meer kan ook. Stamhoogte is meestal 180-200cm maar kan afwijken. Bladverliezend. Hartvormig blad. Gladde stam.

 

Leiplataan

De leiplataan is één van de meest bekende leibomen. Meestal met 4 etages maar meer kan ook. Stamhoogte is meestal 180-200cm maar kan afwijken. Bladverliezend. Handvormig blad. Vlekken op stam doordat de schors deels loskomt van de stam.

 

Leifruit

Leifruit is er in alle maten te krijgen. Laagstam halfstam hoogstam. Appel peer pruim kers appels peren pruimen kersen. Zelfbestuivende en niet-zelfbestuivende soorten.

 

Leilaurier

Prunus laurocerasus ook wel laurierkers genoemd, is een snelgroeiende struik welke veel voor hagen wordt gebruikt maar ook als leiboom. De laurier is wintergroen met leerachtig blad. Zeer goed te snoeien voor een strakke afscheiding in de lucht. Bloeit met witte bloemtrossen. Zijn er in de soorten Prunus laurocerasus ‘Caucasica’ / Prunus laurocerasus ‘Rotundifolia’ / Prunus laurocerasus ‘Novita’. Anders dan de leilinde en leiplantaan wordt bij de leilaurier al het hout ingebonden voor een erg strak en vol resultaat.

 

Leiphotinia

Wintergroene boom. Geschikt als haag en boom. Goed te snoeien. Loopt in het voorjaar rood uit. In de loop van de zomer wordt de struik steeds groener. Bloeit met wolken van kleine witte bloemen.

 

Leibeuk

Dit is de bladhoudende beuk Fagus sylvatica. Wordt gebruikt voor hagen en als boom. Deze beuk houdt zijn blad vast. Er is ook een rode beuk Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ en ‘Atropunica’. Deze wordt ook gebruikt als haag en boom. De beukenhaag is goed te snoeien voor een strakke leiboom.

 

Leieik Zomereik

Lei-Zomereik Quercus robur. Bekende eikenblad. Deze leiboom heeft weinig onderhoud nodig omdat deze langzaam groeit. Verkleurt oranje in de herfst.

 

Leieik Moeraseik

Lei-Moeraseik Quercus palustris. Deze leiboom heeft weinig onderhoud nodig omdat deze langzaam groeit. Verkleurt donker rood in de herfst. Gladde grijze stam. Prachtige herfstkleur. Ook als dakboom.

 

Leiliquidambar Amberboom

Leiboom met prachtig frisgroen stervormig blad zoals de esdoorn. Verkleurt in de herfst van geel oranje rood purperrood paars. De boom is vrij van ziektes en groeit op elke grondsoort. Ook als dakboom.

 

Leisierpeer

Sierpeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’ in leivorm. Ongevoelig voor de ziekte ‘Perenvuur´. Bloeit met witte bloemen en in de herfst kleurt het blad rood tot geel oranje.

 

Dakplataan

De Dakplataan is één van de meest bekende dakbomen. Meestal met een stervormig rond dak maar vierkant is ook mogelijk. Stamhoogte is meestal 220-240cm maar kan afwijken. Bladverliezend. Handvormig blad. Vlekken op stam doordat de schors deels loskomt van de stam.

 

Dakmoerbei

Na de dakplataan de meestgeziene dakboom. Meestal met een stervormig rond dak maar vierkant is ook mogelijk. Stamhoogte is meestal 220-240cm maar kan afwijken. Bladverliezend. Er zijn vruchtdragende als vruchtloze soorten.

 

Dakbeuk

Dit is de bladhoudende beuk Fagus sylvatica Wordt gebruikt voor hagen en als boom. Deze beuk houdt zijn blad vast. Er is ook een rode beuk Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ en ‘Atropunica’. Deze wordt ook gebruikt als haag en boom. De beukenhaag is goed te snoeien voor een strakke leiboom.

 

Dakeik Moeraseik

Dak-Moeraseik Quercus palustris. Deze dakboom heeft weinig onderhoud nodig omdat deze langzaam groeit. Verkleurt donker rood in de herfst. Gladde grijze stam. Prachtige herfstkleur. Ook als leiboom. Groeit op elke grond. Ook op vochtige natte grond.

 

Dakliquidamber

Dakboom met prachtig frisgroen stervormig blad zoals de esdoorn. Verkleurt in de herfst van geel oranje rood purperrood paars. De boom is vrij van ziektes en groeit op elke grondsoort. Ook als leiboom.