Bel 06-21486848

Laan- en Sierbomen

Laan- en Sierbomen hebben weinig onderhoud nodig en zijn ziektevrij. De meeste bomen hebben dan ook maar één snoeibeurt nodig per jaar. Deze bomen zijn geschikt voor naast de oprit, maar ze zijn ook geschikt voor in de tuin. Dit omdat de bomen geen grote volwassen hoogte bereiken.

 

Aesculus hippocastanum / Paardekastanje

Bloeit in mei met wit rode kaarsen. Trekt bijen en hommels aan. Na de bloei komen er gestekelde vruchten aan waaruit in de herfst de kastanjes uit vallen. Wordt ruim 30 meter hoog.

 

Alnus / Els

De Els is goed geschikt als windbreker. Het blad vertoond geen herfstkleur en valt groen uit.

 

Amelanchier / Krent

Loopt in het voorjaar bruinrood uit. De vrucht komt na het blad en is donkerrood tot donkerpurper.

 

Betula / Berk

De berk is vooral te herkennen aan de witte bast en de hangende takken. Tijdens de bloei in het voorjaar komen er vruchten(katjes) aan de boom. Het blad is lichtgroen.

 

Carpinus / Haagbeuk

Carpinus betulus wordt gebruikt als haag en als boom. Deze beuk is bladverliezend. De haagbeuk is goed te snoeien. Carpinus betulus ‘Fastigiata’ is een zuilvorm.

 

Castanea / Tamme kastanje

Heeft gezaagd puntvormig blad. De tamme kastanje heeft een over de lengte gebarsten schors, en naarmate de boom ouder wordt komt er een draai effect in de schors. De kastanjes aan de boom zitten in een stekelig groene bolster. Deze bolster gaat open doordat er geen vochttoevoer meer is en de bolster verdroogt. De tamme kastanjes zijn eetbaar en op verschillende wijze te bereiden.

 

Catalpa / Trompetboom

Hartvormige bladeren. De boom kan tot 10 meter hoog worden, en is geschikt voor allerlei grote van tuinen. Tijdens de bloei onstaan er witte bloemen met paarse accenten. Na de bloei onstaan er lange peulen.

 

Cercidiphyllum / Katsoera

Takken groei begint bijna al direct onderaan de stam. Lichtgroen hartvormig blad en loopt dan uit naar brons. Kan ongeveer 20 meter hoog worden.

 

Cercis / Judasboom

De Judasboom is te herkennen aan de roze vlinderbloemen die direct uit de stam komen. Zeker op beschutte plekken levert deze boom veel bloemen.

 

Cornus / Kornoelje

Deze boom word tussen de 4 en de 8 meter hoog, en is dus goed geschikt voor de kleinere tuin.

 

Crataegus / Meidoorn

Witte bloesem in mei en rode bessen in september. Ook te gebruiken als struik of haag.

 

Davidia / Vaantjesboom

Ook wel bekend als de zakdoekenboom. De bloemen worden omhuld door twee witte schutbladen. Na de bloei komen er noten aan.

 

Eleagnus / Olijfwilg

Is geen familie van de olijfboom. De zilverwitte schubben op de bladeren zorgen voor een glans op het blad. Bloeit in de herfst en krijgt dan witte bloemen. Na de bloei ontstaan er rode bessen met een zilveren gloed. De Olijfwilg wordt ook wel de Zilverbes genoemd.

 

Fagus / Beuk

Dit is de bladhoudende beuk Fagus sylvatica

Wordt gebruikt voor hagen en als boom. Deze beuk houdt zijn blad vast.

Er is ook een rode beuk Fagus sylvatica ‘Atropurpurea’ en ‘Atropunica’. Deze wordt ook gebruikt als haag en boom. Ook als leiboom en dakboom.

 

Fraxinus / Es

Veervormig blad. De pluimbloemen ontstaan net voor het blad. De Es is een sterke boom en kan 20 tot 40 meter worden. De Es behoort tot de olijf familie en heeft daarom een mooie olijf grijze stam.

 

Ginkgo / Japanse notenboom

Deze oerbomen kunnen 1000 jaar oud worden. Blad is onbehaard en heeft een waaiervormig bladnerf. Blijven lang in het blad en vertonen in de herfst een goudgele kleur.

 

Gleditsia / Valse christusdoorn

Grote voordeel is dat deze boom een grotendeel lichtdoorlatende kroon heeft. Ook heeft de boom weinig onderhoud nodig.

 

Halesia / Sneeuwklokjesboom

Wordt ongeveer 6 meter hoog en is dus goed geschikt voor de wat kleinere tuinen. Blad is ovaal en frisgroen en er zitten witte bloemetjes in.

 

Ilex / Hulst

Aan het eind van de lente komen er bloemen aan de boom. In de winter groene glanzende leerachtige bladeren. Kan tot 10 meter hoog worden.

 

Juglans / Walnoot

Word maximaal 7 meter hoog. De vrucht is glad en groen met witte stipjes.

 

Koelreuteria

Ook wel de Chinese Vernisboom genoemd. Dubbel geveerd blad en in de zomer pluimen met gele bloemen. Na de bloemen ontstaan de opblaasvormige zaden.

 

Laburnum / Goudenregen

Begint in het voorjaar met lange peulen en groeien daarna uit tot grote trossen met gele bloemen.

 

Liriodendron / Tulpenboom

De boom met tulpen achtige bloemen. Wordt 10 tot 15 meter hoog.

 

Magnolia / Beverboom

Roze wittige bloemen. Kan 5 meter hoog worden en 7 meter breed. Begint te bloeien in april.

 

Malus / Sierappel

Wit rozige bloesem in het voorjaar. Appels in de zomer variëren van geel groenige tot rode appels.

 

Mespilus / Mispel

Een kleine boom die tot de 5 meter hoog word. O.a. geschikt voor de kleinere tuinen. De bloei is in mei/juni en en er bloeien witte bloemen in. De vruchten zijn eetbaar en is de Mispel onmisbaar in een eetbare tuin.

 

Morus / Moerbei

Na mate de Moerbei ouder wordt krijgt de stam een knoestig uiterlijk. De moerbei vruchten lijken en smaken bijna hetzelfde als een braam.  De vrucht is zwart en ongeveer 3cm lang, De rijping begint vanaf augustus.

 

Nothofagus / Schijnbeuk

Kan ongeveer 6 meter hoog worden en is dus geschikt voor alle typen van tuinen. De bladeren zijn klein groen van kleur en verkleuren naar geel in de herfst.

 

Parrotia / IJzerhout

De hartvormige bladeren beginnen met een rode kleur, en in de zomer worden de bladeren glazend groen. De schors is grijs glad, en naarmate de boom ouder wordt hoe meer schors er af bladerd.

 

Photinia fraseri ‘Red Robin’ / Glansmispel

Bloeit wit in juni. De bossige kroon is in eerste instantie rond later gaan de takken meer doorhangen zodat er een bredere kroon onstaat. In het voorjaar loopt de Red Robin rood uit later kleurt het donker groen.

 

Platanus / Plataan

Een snelgroeiende boom met een rechte stam. De schors heeft sierlijke kleuren, door zijn loslatende schors. Het blad is handvormig met 3 tot 5 gespitste lobben, en verkleurt in de herfst naar bruingeel.

 

Populus / Populier

Deze bomen hebben veel licht nodig en kunnen maximaal 40 meter hoog worden In de herfst verkleurt het blad naar goudgeel. De bladstengels zijn zijdelings afgeplat en kunnen daardoor met de wind mee wiegen

 

Prunus serrulata / Japanse sierkers

Bloeit in april met grote gevulde bloemen. De boom heeft een zuilvormig en de kroon is mooi vaasvormig en zakt op latere leeftijd iets uit.

 

Pyrus / Sierpeer

Sierpeer Pyrus calleryana ‘Chanticleer’. Ongevoelig voor de ziekte ‘Perenvuur´. Bloeit met witte bloemen en in de herfst kleurt het blad rood tot geel oranje. Ook geschikt als leiboom.

 

Quercus / Eik

De Eik heeft een brede open kroon en is te herkennen aan de knoestige takken. Het schors is een bruin-grijs diep gekloofd.

 

Rhus / Fluweelboom

De twijgen zijn rood-bruinig behaard. De boom is voor grote en ook kleinere tuinen geschikt.

 

Robinia / Acacia

Groeit laat in het voorjaar en in de zomer groeien er witte of roze trossen in. De vruchten hangen tot aan de winter en worden donkergrijze peulen. De takken hebben oksel bladdoorns.

 

Salix / Wilg

Enkelvoudig blad.

 

Sophora / Honingboom

Deze boom heeft een lage vertakking op een ruwe gegaffelde stam. De bladeren zijn fel groen en tijdens de bloei groeien er wit-gelige bloemen in. De boom heeft tijdens de bloei een aantrekkingskracht naar bijen door de nectar in de bloemen. De Honingboom bloeit pas na ongeveer 10 jaar.

 

Sorbus / Lijsterbes

In mei groeien er witte bloemen aan, en na de bloei groeien er rode bessen. De Lijsterbes trekt na Lijsters ook andere soorten van vogels aan.

 

Tilia / Linde

De linde is één van de meest bekende leibomen maar ook goed aan te gebruiken als gewone boom. Bladverliezend. Hartvormig blad. Gladde stam

 

Ulmus / Iep

Loopt vroeg in het voorjaar uit. De boom kan uitgroeien tot 30 tot 40 meter. De Iep is makkelijke te herkennen aan de blad wat niet gelijk is. Waar het blad aan de twijg vastzit loopt de ene helft verder door dan de andere helft.

 

Acer / Esdoorn

Papieresdoorn Acer griseum

Papierdunne, oranjebruine schorsflappen krullen om aan de stam waaraan ze grillig blijven hangen. De boom kan 12 meter hoog worden dus ook geschikt voor de middelgrote tuin. Blad verkleurt in de herfst oranje tot rood.

 

Grootbladige esdoorn Acer macrophyllum

Kan 25 meter hoog worden. De bladeren zijn groot en donkergroen met lange geel groene bloementrossen.

 

Noorse esdoorn Acer platanoides

Glanzend lichtgroen blad en loopt uit in de herfst naar goudgeel. De schors is geribbelde grijs en de bloemen zijn geel-groenig. De Noorse esdoorn geeft de meeste nectar af en trekt veel bijen aan.

 

Bolesdoorn Acer platanoides ´Globosum´

Blad loopt bruin rood uit en is in de zomer licht groen. Verkleurt geel in de herfst en geeft gevleugelde zaden. Gele bloemen voordat het blad erin komt. Trekt bijen aan. Winterhard en bladverliezend. Weinig onderhoud.

 

Rode noorse esdoorn Acer platanoides ´Crimson Sentry´

Rood blad. Geeft gevleugelde zaden. Wordt 8 meter hoog. Geel groene bloemen voordat het blad erin komt. Trekt bijen aan. Winterhard en bladverliezend. Weinig onderhoud

 

Gewone esdoorn Acer pseudoplatanus

Het blad is bovenaan donkergroen en aan de onderkant blauwgroen. Geel groene hangende bloemen trossen. Een dunne grijze schors, maar naarmate de boom ouder wordt gaat de schors schilferen.