Meerstammige bomen
Meerstammige bomen hebben een grillige stam en zorgen voor een mooie sfeer in de tuin.
Catalpa bignonioides / Groene trompetboom
De Catalpa draagt zeer groot geelgroen blad, loopt laat uit in het voorjaar en verliest vroeg zijn blad. Zeer decoratief vanwege de kleur, de bloei en doosvruchten die eruit zien als grote peulen. Catalpa’s wortelen oppervlakkig en verdragen geen gesloten verharding.
Carpinus betulus / Haagbeuk
De verschillen tussen de Carpinus en de Fagus zijn als volgt. De Carpinus groeit beter op kleigronden. De Fagus verliest zijn blad niet helemaal en blijven verdort zitten, en de Carpinus valt helemaal uit. De Carpinus en de Fagus lijken op elkaar, maar zijn geen familie.
Amelanchier lamarckii / Krentenboompje
Het Krentenboompje is vaak een meerstammige heester. De bloei valt in april, mei en er bloeien dan witte bloemetjes aan. Na de bloei ontstaan er blauwzwarte besjes.
Betula nigra / Zwarte berk
De Zwarte Berk is een middelgrote, sierlijke boom met afhangende takken. Vormt een grillig en onregelmatige kroon. De stam is op jonge leeftijd geelbruin, maar verkleurt later naar bruinrood tot bijna zwart. De bast is sterk afbladderend en krult om.
Alnus glutinosa / Zwarte Els
De bladeren van de Alnus glutinosa zijn zeer diep ingesneden en donkergroen van kleur. Het blad blijft lang aan de boom hangen in het najaar. Ook de elzenproppen die in september verschijnen blijven lang aan de boom hangen.
Nothofagus antarctica / Schijnbeuk
De kleine blaadjes van Nothofagus antarctica geuren na het kneuzen naar kaneel. Nothofagus antarctica wordt als boom of meerstammige struik ongeveer 8 tot 12 meter hoog. De breedte bedraagt dan 4-6 meter. Bijzonder van Nothofagus antarctica is de transparante structuur van de boom. De boom is volledig winterhard.
Gleditsia triacanthos ‘Sunburst’ / Valse Christusdoorn
Gleditsia triacanthos Sunburst is een middelgrote boom die afwijkt van zijn soort. De Gleditsia triacanthos Sunburst staat bekend om zijn mooie goudgele scheuten die groengeel verkleuren in de zomer. De herfstkleur van de valse christusdoorn is egaal geel. De boom wordt een stuk minder groot dan zijn soort, heeft een grillige vorm en is doornloos. Geschikt in een kleinere tuin.
Cornus kousa / Japanse kornoelje
Cornus kousa is een schitterende solitaire heester. Het blad van Cornus kousa is kleiner dan dat van Cornus florida. Als de Cornus kousa en zijn cultivars op een beschutte zonnige plek wordt geplant is het een rijkelijk bloeiende plant. Ook zal hij veel vruchten krijgen en een donkerrode herfstkleur.
Cercidiphyllum japonicum/ Katsuraboom
De stam is aanvankelijk glad maar krijgt later diepe groeven en verticale schorsstroken die afbladderen. Het blad is eirond tot bijna rond, soms hartvormig. Het uitlopende blad is bronskleurig, in de zomer is het blauwachtig groen, ook de onderzijde van het blad is blauwgroen. In de herfst kleurt de gehele boom geeloranje tot oranjerood en is dan een blikvanger in elke tuin.
Parrotia persica / Perzisch ijzerhout
Een middelgrote boom met opvallende grillige takken. De stam is lichtgrijs met bruine vlekken en heeft afbladderende decoratieve schorsplaten. Het glanzende blad loopt opvallende donker uit en is veelal scheef van vorm en de bovenste helft van de bladrand is onregelmatig gegolfd. Als belangrijkste sierwaarde geldt de spectaculaire herfstverkleuring in rood, geel en paarse tinten. Het duurt een aantal jaren voordat ze bloeien. De bloemen zijn circa 2 cm en zijn felrood van kleur. De bloemen verschijnen op het kale hout.