Bel 06-21486848

Groente- en fruitplanten

Gekweekte groente en fruit van eigen bodem is altijd het lekkerst. Voor onze fruitbomen klik hier.

 

Ribes rubrum / Rode bes

Deze bes is rauw goed te eten. Rode bessen zijn van zichzelf zuur, maar als je er jam of compote van maakt. Kan je er suiker bij toevoegen en dan krijg je een heerlijke rode bessen jam van.

 

Ribes nigrum / Zwarte bes

De Zwarte bes bloeit van april tot mei en is daardoor nog gevoelig voor de eventuele nachtvorst. De Zwarte bes is rauw niet lekker. Wel kan je er heerlijke bessensap of jam van maken.

 

Vaccinium myrtillus / Blauwe bosbes

Het struikje is 15 tot 60 cm hoog. Bloeit vanaf april tot juni en de bestuiving gebeurt door meestal door de hommels, maar ook door andere insecten. Na de bloei van roze bole bloemetjes ontstaan er op 3 jarige oude takken de bosbes. De bessen worden vaak gebruikt voor de jam en voor de gebak.

 

Ribes uva-crispa / Kruisbes

De bessen struik waar stekels aan zitten. De Kruisbes is een winterharde bladverliezende struik. Vrucht dragen ze op ouder hout. De struik kan 1,2 meter hoog worden. De kruisbes bloeit in april groen paarsachtige bloemen.

 

Rubus idaeus / Framboos

Een vrucht die bestaat uit allemaal kleine ronde vruchtjes. De framboos is een lekkere maar vooral een dure vrucht om te kopen. Daarom is deze vrucht ideaal om hem zelf te verbouwen. De plant is een heester en de stengels kunnen 2 meter lang worden. De zomer framboos draagt na twee jaar vrucht, en de herfst framboos al na één jaar. Zowel de rode als de gele framboos is leverbaar.

 

Rubus phoenicolasius / Japanse Wijnbes

De Japanse Wijnbes is familie van de braam en dat kun je aan de vrucht zien. Het blad is helder groen en de takken zijn rood. De bes is niet heel groot, maar wel erg lekker. Het is een zoete een een beetje zure vrucht.

 

Fragaria / Aardbei

Misschien wel één van de bekendste fruitplanten voor in de eigen tuin is de Aardbei plant. De plant is winterhard, maar niet groen in de winter. In het voorjaar groeien er wit gelige bloemetjes in, waaruit later de vruchten aan komen.

 

Ficus carica / Vijg

De Vijg is bladverliezende sierheester. De heester kan binnen 1 jaar een 1 meter groeien, de uiteindelijke hoogte is 3 m en 5 m breed. Groeit het beste tegen de muur of gebonden, en het liefst op het zuiden. De vruchten van de Vijg zijn ook de bloemen. De vruchten zijn eetbaar en worden zowel in zoetige als hartige gerechten gebruikt.

 

Vitis vinifera ‘Vroege van der Laan’ / Witte druif

Na de bloei in de zomer van onopvallende bloemetjes, worden er druiventrossen gevormd. De druiven zijn in oktober rijp en kunnen gegeten worden. De beste plek is tegen de muur of gebonden, en het liefst op het zuiden. Deze fruitheester doet het goed als klimplant, maar kan ook gewoon in de tuin, terras of het balkon. In het voorjaar, zomer en het najaar moet deze druif gesnoeid worden.

 

Vitis vinifera ‘Glorie van Boskoop’ / Blauwe druif

Na de bloei in de zomer van onopvallende bloemetjes, worden er druiventrossen gevormd. Deze druif kan in september geoogst worden. De beste plek is tegen de muur of gebonden, en het liefst op het zuiden. Deze fruitheester doet het goed als klimplant, maar kan ook gewoon in de tuin, terras of het balkon. In het voorjaar, zomer en het najaar moet deze druif gesnoeid worden.

De waardering van bastdeplantgigant.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 5 reviews.