Bel 06-21486848

Viburnum

De Viburnum is een geslacht geurende heesters met opvallende witte sierlijke bloemen. De meeste soorten dragen in het najaar gekleurde bessen. De bloeitijd is al in de winter en geeft daardoor een prachtige geur en kleur in de wintertuin.

 

Viburnum opulus / Gelderse roos

In het voorjaar groeien er tuilen met witte steriele bloemen in. En in het najaar verschijnen er glimmende, zuiver rode bessen.

 

Viburnum opulus ‘Roseum’ / Gelderse roos

 Wordt ook wel de sneeuwbal genoemd. Dat komt omdat de bloemen die in begin van de zomer bloeien eruit zien als sneeuwballen. Grote witte ronde bloemen domineren deze struik. De ‘Roseum’ wordt tussen de 2,5 tot 3 meter hoog, en zijn bloei is in de maanden mei-juni.

 

Viburnum opulus ‘Compactum’ / Gelderse roos

De ‘Compactum’ wordt niet hoger dan 1 m, en draagt veel rode bessen. Deze is wat meer geschikt voor de kleinere tuin.

 

Viburnum davidii / Sneeuwbal

Dit is een wintergroene compacte struik. Het heeft leerachtig donkergroen blad. De vrouwelijke struiken dragen blauwe bessen.

 

Viburnum tinus / Sneeuwbal

De tinus is een een vroegbloeiende heester en is de meeste andere heesters voor. Deze struik is wel wintergroen, maar matig winterhard. Het blad is eivormig en glimmend donkergroen. De struik heeft een compacte dicht vertakkende groei.

 

Viburnum tinus ‘Eve Price’ / Sneeuwbal

De ‘Eve Price’ is wintergroen heeft een wat compacter blad en bloeit vanaf september tot april. Deze tinus wordt 120 tot 200 cm.

 

Viburnum tinus ‘Gwenlian’ / Sneeuwbal

De ‘Gwenlian’ is wintergroen en is een compacte uitvoering van de tinus en bloeit vanaf augustus. De hoogte is ongeveer 12o cm.

 

Viburnum x burkwoodii / Sneeuwbal

In een niet te strenge winter behoudt deze struik zijn donkergroene blad. Het blad is groen en de onderkant is wit behaard.De lichtrode bolvormige bloemen verkleuren naar wit.

 

Viburnum x bodnantense ‘Dawn’ / Sneeuwbal

De licht roodpaarse bloemen zitten in dichte trosjes. Deze bloemen verschijnen in de winter aan de kale takken.

 

Viburnum rhytidophyllum / Sneeuwbal

Een struik met lancetvormig blad tot wel 20 cm lang. Het blad is grijsgroen gerimpeld en de onderkant is grijsgeel. De jonge twijgen zijn licht behaard, en de lichtgele tot witte bloemen zitten in in grote tuilen. De rhytidophyllum is de meest winterharde van de wintergroene sneeuwbal soorten.

 

Viburnum plicatum var. ‘Tomentosum’ / Japanse sneeuwbal

Is een bladverliezende Viburnum. Deze struiken hebben een horizontale vertakking, wat hem een speciaal effect geeft. De ‘Tomentosum’ heeft net als de Gelderse roos tuilen uit bloemen en steriele randbloemen.

 

Viburnum plicatum ‘Mariesii’ / Japanse sneeuwbal

Word ongeveer 2 meter breed en 1,5 m hoog. Deze Vinurnum krijgt in mei-juni witte bloemschermen.